Česká verze German version English version

Vyhledávání:

rozšířené

Košík: 0 položek za 0 Kč
Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
-> Doporučte nás!

2023 - Niue 2 NZD Stříbrná mince Crystal Coin - K narození dítěte - proof

Výrobce:Česká mincovna
Katalog. číslo:CN76264-711
Ročník:2023
Nominál:2 NZD
Ryzost stříbra:Ag 999/1000
Hmotnost:31,1 g
Průměr:50 mm
Autor:Petra Brodská, DiS.
Provedení:Proof
Náklad (ks):1000
Balení:kapsle, etue, certifikát
Datum emise:01/2023
Naše cena: 3 390 Kč vč. DPH
Dostupnost:na dotaz
Hodnocení:
Unikátní dárková řada „Crystal Coin“ je výsledkem spojení tradičních jabloneckých řemesel – mincovnictví České mincovny a sklářství společnosti Preciosa. K nejoblíbenějším motivům, které se objevují na stříbrných mincích s českým křišťálem, patří narození dítěte. Originální dárek do kolébky s motivem čápa vychází již podruhé – tentokrát s ročníkem 2023.

V dávných dobách byli čápi předmětem uctívání po celém světě. Ve starém Egyptě vznešení opeřenci symbolizovali zbožnost a spravedlnost, v Číně nesmrtelnost a v Evropě přinášeli nový život. Germánští pohané věřili, že v bažinách nežijí jen žáby, které jsou oblíbenou čapí pochoutkou, ale také duše nenarozených dětí. Čápi tyto duše lovili a vkládali do těl budoucích matek. Svatby se tehdy konaly při oslavě letního slunovratu na konci června, a když se pak na jaře čápi vraceli domů z teplých krajin, mnoho novomanželek mělo před porodem. Představě toho, že děti nosí čáp, napomáhala i skutečnost, že je sám starostlivým rodičem, který oddaně pečuje o své potomky. Pověra přežila až do moderních časů a po stovky let pomáhala rodičům vyhýbat se choulostivé konverzaci se staršími sourozenci novorozených dětí. Kde se miminko vzalo? Přinesl ho čáp! Proč maminka leží v posteli? Klovl ji čáp! Děti takové vysvětlení rády přijaly…

Reverzní strana pamětní mince, která je dílem medailérky Petry Brodské, DiS., předkládá kombinaci raženého reliéfu, českého křišťálu a tradiční symboliky. Miminko zavinuté do šátku doprovází nejen čáp, ale také vrána, která podle některých pověstí nosí rodičům holčičky. Uzlíček štěstí nadnášejí balónky, z nichž jeden je tvořen křišťálovým kamenem. Protože mince České mincovny vycházejí v licenci zahraničního emitenta, kterým je ostrov Niue, nese jejich averzní strana jeho nezbytné atributy – nominální hodnotu 2 DOLLARS (NZD), rok emise 2023 a státní znak, který je obklopen řadou dětských motivů.

Mince vychází v limitovaném nákladu čítajícím 1000 kusů. Představuje originální, a přece tradiční dárek.

Zpět na předchozí stránku.

Provozovatel
  • Ing. Martin Wallek
    Osvoboditelů 5301, CZ-76001 Zlín
  • IČO: 46285164, DIČ: CZ7301274167
  • Tel.: +420-577 21 21 12
  • E-mail: info@e-mince.cz
Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail a budete informováni o novinkách.


© 2024 Ing. Martin Wallek . Internetový obchod EasyShop® 3.9 © IT STUDIO s.r.o.





Zobrazit panel o souborech cookie.