Česká verze German version English version

Vyhledávání:

rozšířené

Košík: 0 položek za 0 Kč
Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
-> Doporučte nás!

2021 - Niue 1 NZD Stříbrná mince Psí plemena - Německý ovčák - proof

Výrobce:Česká mincovna
Katalog. číslo:CN75849-718
Ročník:2021
Nominál:1 NZD
Ryzost stříbra:Ag 999/1000
Hmotnost:31,1 g
Průměr:37 mm
Provedení:Proof
Náklad (ks):1000
Balení:kapsle, etue, certifikát
Datum emise:02/2021
Naše cena: 2 890 Kč vč. DPH
Dostupnost:na dotaz
Hodnocení:

Psí plemena

Dvanáctidílná série stříbrných mincí České mincovny je věnována těm nejoblíbenějším psím plemenům. První emise patří německému ovčákovi.

Chov nejrůznějších ovčáckých psů má v Německu dlouhou a bohatou tradici. Již v 6. století zde existoval zákon, který tvrdě trestal jejich zabití. Není divu – vždyť chránili lidské živobytí před nebezpečnými predátory, jakými byli medvědi či rysové. Jak plynula staletí, lidská společnost se změnila ze zemědělské na průmyslovou a zdálo se, že ovčáckým psům odzvonilo. Plemeno s prozaickým jménem „německý ovčák“, které bylo vyšlechtěno v 19. století, však díky svým užitečným vlastnostem získalo úplně nové uplatnění. Neohrožení, věrní, inteligentní, snadno ovladatelní, nenároční a přizpůsobiví psi našli domov u policie či v armádě. Není bez zajímavosti, že během první světové války byli němečtí ovčáci využíváni pro odvádění zraněných vojáků z bojiště, což pak vedlo ke cvičení prvních slepeckých psů.

Reverzní strana mince, která je dílem medailéra MgA. Martina Daška, nese hned dvě vyobrazení německého ovčáka. První je kolorované, a tak dává vyniknout černo-žluté srsti psa. Druhé je reliéfní a služební plemeno předkládá na cvičišti. Kompozici dotváří česko-anglický opis NĚMECKÝ OVČÁK – GERMAN SHEPHERD. Protože mince České mincovny vycházejí v zahraniční licenci ostrova Niue, nesou na averzní straně jméno a portrét královny Alžběty II., nominální hodnotu 1 DOLLAR (NZD) a rok emise 2021. Tyto atributy jsou doplněny řadou stop – lidských a psích.

Všech dvanáct mincí z cyklu Psí plemena si můžete uložit do výpravné sběratelské knihy, kterou rovněž najdete v nabídce České mincovny.

Zpět na předchozí stránku.

Provozovatel
  • Ing. Martin Wallek
    Osvoboditelů 5301, CZ-76001 Zlín
  • IČO: 46285164, DIČ: CZ7301274167
  • Tel.: +420-577 21 21 12
  • E-mail: info@e-mince.cz
Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail a budete informováni o novinkách.


© 2024 Ing. Martin Wallek . Internetový obchod EasyShop® 3.9 © IT STUDIO s.r.o.





Zobrazit panel o souborech cookie.