Česká verze German version English version

Vyhledávání:

rozšířené

Košík: 0 položek za 0 Kč
Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
-> Doporučte nás!

2020 - Niue 1 NZD Sada čtyř stříbrných mincí Katedrála Notre-Dame v Paříži - proof

Výrobce:Česká mincovna
Katalog. číslo:75730-711
Ročník:2020
Nominál:1 NZD
Ryzost stříbra:Ag 999/1000
Hmotnost:64 g
Průměr:34 mm
Provedení:Proof
Náklad (ks):400
Balení:luxusní etue, certifikát
Datum emise:04/2020
Cena:vyprodáno / sold
Hodnocení:

Popis produktu

 

Když v roce 2019 zpustošil pařížskou katedrálu Notre-Dame požár, osud Matky Boží nenechal nikoho chladným. U příležitosti prvního výročí ničivé pohromy vychází sada čtyř stříbrných mincí České mincovny, která je připomínkou bohaté historie svatostánku v srdci Paříže.

Není bez zajímavosti, že jednou z nejprodávanějších knih na světě se v roce 2019 stal Chrám Matky Boží v Paříži. Román Victora Huga se odehrává v 15. století a jeho ústředním bodem je právě katedrála Notre-Dame, se kterou jsou spjaty osudy hlavních postav v čele s nešťastným hrbáčem Quasimodem. Srdceryvný příběh okouzlil masy hned v době prvního vydání – v roce 1831 – a podnítil veřejnou sbírku na rekonstrukci katedrály. Ta byla tehdy zpustošená Velkou francouzskou revolucí a spíše než chrám, jehož historie sahala takřka sedm století do minulosti, připomínala ruinu. Vzácné sochy byly rozbité, varhany zničené, vitrážová okna vysklená, zdivo vytlučené a oltáře z drahých kovů i zvony roztavené… Díky vlasteneckému úsilí se však pařížský klenot podařilo zachovat pro budoucí generace a právě v 19. století katedrála získala svou novodobou podobu se špičatou věží (takzvaným sanktusníkem), která padla za oběť požáru. V roce 2019 se naštěstí znovu projevil francouzský patriotismus a na obnovu katedrály Notre-Dame se vybraly stovky milionů eur…

Medailérka Petra Brodská, DiS., zvěčnila na reverzních stranách stříbrných mincí nejen samotnou katedrálu, která je nejkrásnější francouzskou gotickou stavbou, ale také její proslulé zvony, v jejichž melodii nacházel útěchu zvoník Quasimodo. Další mince jsou věnovány významným osobnostem spojeným s pařížským chrámem. První je Napoleon Bonaparte – obdivovaný vojevůdce, který byl v katedrále korunován francouzským císařem. Druhou je Johanka z Arku – Panna orleánská, která byla v katedrále rehabilitována a blahořečena. Protože se jedná o mince vydávané v zahraniční licenci ostrova Niue, nese jejich společná averzní strana nezbytné náležitosti tohoto zahraničního vydavatele – státní znak, nominální hodnotu 1 DOLLAR (NZD) a letopočet emise 2020 – zakomponované do lomeného oblouku katedrály.

Čtveřice mincí je uložena do luxusní dřevěné krabičky.

Zpět na předchozí stránku.

Provozovatel
  • Ing. Martin Wallek
    Osvoboditelů 5301, CZ-76001 Zlín
  • IČO: 46285164, DIČ: CZ7301274167
  • Tel.: +420-577 21 21 12
  • E-mail: info@e-mince.cz
Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail a budete informováni o novinkách.


© 2024 Ing. Martin Wallek . Internetový obchod EasyShop® 3.9 © IT STUDIO s.r.o.





Zobrazit panel o souborech cookie.