Česká verze German version English version

Vyhledávání:

rozšířené

Košík: 0 položek za 0 Kč
Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
-> Doporučte nás!

2019 - Niue 1 NZD Stříbrná mince Vynálezy Leonarda da Vinci - Kluzák - proof

Výrobce:Česká mincovna
Kód výrobce:75527-711
Katalog. číslo:75527-711
Ročník:2019
Nominál:1 NZD
Ryzost stříbra:Ag 999/1000
Hmotnost:31,1 g
Průměr:37 mm
Autor:Asamat Baltaev, DiS.
Provedení:Proof
Náklad (ks):1000
Balení:kapsle, etue, certifikát
Datum emise:03/2019
Cena:vyprodáno / sold
Hodnocení:

Vynálezy Leonarda da Vinci

Po předchůdci helikoptéry představuje čtyřdílná minisérie „Vynálezy Leonarda da Vinci“ další létající stroj. Stříbrná mince České mincovny je věnována kluzáku.

V Leonardově snaze o vytvoření létajícího stroje se helikoptéra ukázala být slepou uličkou – vynálezce si totiž uvědomil, že lidská síla, která ji měla pohánět, by ke vzlétnutí nestačila. Proto se vrátil k rýsovacímu prknu. Obdivoval zvířata, prosazoval jejich práva a je pravděpodobné, že byl vegetariánem. To, co se od milovaných němých tváří naučil, se rozhodl napodobit. Zpočátku se inspiroval ptačím letem. Jako vzor pro nový vynález, kterému říkal prostě a jednoduše „pták“, si vybral luňáka – malého a hbitého dravce. Na základě jeho kostry vytvořil řadu nákresů, ale pořád to nebylo ono. Pokračoval ve studiu létajících tvorů, a nakonec si do deníku zapsal následující: „Uvědom si, že tvůj pták nesmí napodobovat nic jiného než netopýra. A to proto, že letí pomocí blány a nikoli peří jako u ptáků. Řečený pták se musí zvednout do velké výše větru, jeho křídla proto musí být odolná. Ze silné vydělané kůže a silných provazů.“ Na rozdíl od helikoptéry Leonardo svého „ptáka“, který více než cokoli jiného připomínal dnešní rogalo,skutečně zkonstruoval a dokonce vyzkoušel. Bohužel tehdy nebyl úspěšný, ale když jeden jeho krajan o pět století později pokus zopakoval, uspěl. Chybělo málo a Leonardo da Vinci se mohl stát prvním letcem v lidských dějinách. Kluzákem však jeho vzdušné snažení neskončilo – vynalezl ještě padák, anemometr k zjišťování rychlosti větru, anemoskop k zjišťování směru větru a inklinometr ke kontrole vodorovné pozice při letu.

Autorem celé minisérie je medailér Asamat Baltaev, DiS. Při tvorbě reverzní strany se inspiroval Leonardovými deníky – na nákres kluzáku opatřený poznámkami shlíží sám renesanční maestro. Kompozici reverzu uzavírá anglický opis FLYING MACHINE (čili létající stroj). Averzní strana mince pak předkládá všechny vynálezy, které se v minisérii postupně objeví – helikoptéru, kluzák, kulomet a tank. To vše je propojeno s atributy ostrova Niue, který je emitentem mince. Protože mince České mincovny vycházejí v této zahraniční licenci, nesou jméno a portrét královny Alžběty II., nominální hodnotu 1 DOLLAR (NZD) a rok emise 2019.
 

Čtveřice vynálezů Leonarda da Vinci má své místo v tematické sběratelské krabičce

Zpět na předchozí stránku.

Provozovatel
  • Ing. Martin Wallek
    Osvoboditelů 5301, CZ-76001 Zlín
  • IČO: 46285164, DIČ: CZ7301274167
  • Tel.: +420-577 21 21 12
  • E-mail: info@e-mince.cz
Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail a budete informováni o novinkách.


© 2024 Ing. Martin Wallek . Internetový obchod EasyShop® 3.9 © IT STUDIO s.r.o.





Zobrazit panel o souborech cookie.