Česká verze German version English version

Vyhledávání:

rozšířené

Košík: 0 položek za 0 Kč

2023 - Niue 80 NZD Stříbrná kilogramová mince Český lev s citríny - b.k.

Výrobce:Česká mincovna
Katalog. číslo:CN76383-710
Ročník:2023
Nominál:80 NZD
Ryzost stříbra:Ag 999/1000
Hmotnost:1000 g
Průměr:90 mm
Autor:Asamat Baltaev, DiS.
Provedení:Běžná kvalita (UNC)
Náklad (ks):50
Balení:luxusní etue, certifikát
Datum emise:07/2023
Cena:vyprodáno / sold
Hodnocení:

Český lev 2023 s citríny

Unikátní edice investiční mince České mincovny Český lev, která je vyražena z jednoho kilogramu ryzího stříbra, je posázena drahými kameny a vychází v nákladu čítajícím pouhých 50 kusů.

Unikátní edice investiční mince České mincovny Český lev, která je vyražena z jednoho kilogramu ryzího stříbra, je posázena drahými kameny. Citríny, které doplňují ražený reliéf, jsou na minci rozmístěny tak, aby evokovaly kameny Svatováclavské koruny.

Citrín je unikátně zbarvený minerál. Jak napovídá jeho jméno, které vychází z latinského slova citrinus, je citronově žlutý. V přírodě se vyskytuje velmi vzácně, a je proto mnohem cennější než ametyst, růženín, křišťál či jiné druhy křemene. Není divu, že ho lidé vyhledávají po tisíce let.

Dávní Egypťané citrín uctívali jako sluneční kámen – dar od boha Re, který jim přinese dlouhověkost – a vsazovali ho do odznaků moci. Podle čínských legend je citrín kamenem úspěchu a moudrosti, který bystří intelekt, a čínští studenti se na něj dodnes spoléhají při náročných zkouškách. Ve starém Řecku se věřilo, že citrín chrání před nemocemi, nočními můrami i zlými úmysly, a o jeho blahodárném vlivu na lidské tělo a duši byli přesvědčení i středověcí mystikové. Ve Skotsku citrín pro změnu zdobil zbraně a tradovalo se, že je světlem v boji. Citrín je rovněž pokládán za kámen obchodníků, který přitahuje hojnost, blahobyt a bohatství – stačí si ho dát do kapsy, trezoru nebo pokladny.

Pravých citrínů je jen velmi málo – jsou nedostatkovým zbožím a ve většině případů se jedná o padělky. Ložiska vzácného nerostu najdeme po celém světě, ale v Evropě se běžně nevyskytují. Teprve nedávno se zjistilo, že citrín lze nalézt na pomezí Moravy a Čech

Reverzní straně mince vévodí český lev v netradičně realistickém podání, který střeží Svatováclavskou korunu. Averzní strana pak předkládá lipové ratolesti a orlici, jež je syntézou svatováclavského, moravského a slezského dravce. Autorem reliéfu je již tradičně medailér Asamat Baltaev, DiS. Protože mince České mincovny vycházejí v licenci zahraničního emitenta, kterým je ostrov Niue, jejich averzní strana nese ještě jeho nezbytné atributy – státní znak, nominální hodnotu 80 DOLLARS (NZD) a rok emise 2023.

Mince, jejíž emisní náklad čítá pouhých 50 kusů, je uložena do luxusní dřevěné krabičky. Pravost citrínů dosvědčuje certifikát vydaný společností Granát Turnov, který je nedílnou součástí balení.

Související oddělení

Zpět na předchozí stránku.

Provozovatel
  • Ing. Martin Wallek
    Osvoboditelů 5301, CZ-76001 Zlín
  • IČO: 46285164, DIČ: CZ7301274167
  • Tel.: +420-577 21 21 12
  • E-mail: info@e-mince.cz
Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail a budete informováni o novinkách.


© 2024 Ing. Martin Wallek . Internetový obchod EasyShop® 3.9 © IT STUDIO s.r.o.





Zobrazit panel o souborech cookie.