Česká verze German version English version

Vyhledávání:

rozšířené

Košík: 0 položek za 0 Kč
Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
-> Doporučte nás!

2020 - Niue 10 NZD Sada čtyř zlatých mincí Katedrála Notre-Dame v Paříži - proof

Výrobce:Česká mincovna
Katalog. číslo:75729-611
Ročník:2020
Nominál:10 NZD
Ryzost zlata:Au 999,9/1000
Hmotnost:31,12 g
Průměr:22 mm
Provedení:Proof
Náklad (ks):300
Balení:luxusní etue, certifikát
Datum emise:04/2020
Upozornění:ZBOŽÍ NA OBJEDNÁVKU!
Cena:podléhá fixaci
Hodnocení:

Popis produktu

V roce 2020 si připomínáme první výročí požáru, který zpustošil pařížskou katedrálu Notre-Dame. Osud svatostánku, který je skutečným srdcem historické Paříže, nenechal nikoho chladným a jako vzpomínka na bohatou historii Matky Boží vychází sada čtyř zlatých mincí České mincovny.

Není důvod nevěřit, že by katedrála nepovstala z popela – už jednou se jí to podařilo. Základní kámen stavby byl položen roku 1163 a dokončena byla až o 182 let později, roku 1345. Francouzská historie byla bouřlivá a stejný byl i osud katedrály. Nejvíce ji zasáhla Velká francouzská revoluce – roku 1793 byla celá katedrála vyrabována. Revolucionáři rozbili vzácné sochy, zničili varhany, vysklili vitrážová okna, vytloukli zdivo a roztavili oltáře z drahých kovů i většinu zvonů, ze kterých pak byla odlita děla. Stavba měla být prodána do soukromého vlastnictví a následně rozebrána na stavební materiál… Poté se však moci chopil Napoleon Bonaparte, který zkázu katedrály odvrátil a roku 1804 v ní uspořádal svou velkolepou korunovaci na císaře. Skutečná vlna zájmu o obnovu národní památky se však zvedla až po roce 1831, kdy Victor Hugo vydal svůj nejslavnější román Chrám Matky Boží v Paříži. Srdceryvný příběh znetvořeného Quasimoda podnítil veřejnou sbírku na rekonstrukci katedrály a pomohl zachovat pařížský klenot pro budoucí generace…

Na reverzních stranách zlatých mincí se v podání medailérky Petry Brodské, DiS., představuje nejen samotná katedrála, která je nejkrásnější francouzskou gotickou stavbou, ale také její proslulé zvony, které oznamovaly řadu stěžejních historických událostí a v jejichž melodii nacházel útěchu zvoník Quasimodo. Další mince jsou věnovány významným osobnostem spojeným s pařížským chrámem. První je Napoleon Bonaparte, druhou Johanka z Arku – Panna orleánská, která byla v katedrále rehabilitována a blahořečena. Protože se jedná o mince vydávané v zahraniční licenci ostrova Niue, nese jejich společná averzní strana nezbytné atributy tohoto zahraničního vydavatele – státní znak, nominální hodnotu 10 DOLLARS (NZD) a letopočet emise 2020 – zakomponované do lomeného oblouku katedrály.

Sada čtyř mincí je uložena do luxusní dřevěné krabičky.

Zpět na předchozí stránku.

Provozovatel
  • Ing. Martin Wallek
    Osvoboditelů 5301, CZ-76001 Zlín
  • IČO: 46285164, DIČ: CZ7301274167
  • Tel.: +420-577 21 21 12
  • E-mail: info@e-mince.cz
Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail a budete informováni o novinkách.


© 2024 Ing. Martin Wallek . Internetový obchod EasyShop® 3.9 © IT STUDIO s.r.o.





Zobrazit panel o souborech cookie.