Česká verze German version English version

Vyhledávání:

rozšířené

Košík: 0 položek za 0 Kč
Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
-> Doporučte nás!

2019 - Niue 25 NZD Sada čtyř zlatých mincí Válečný rok 1944 - proof

Výrobce:Česká mincovna
Kód výrobce:75543-611
Katalog. číslo:75543-611
Ročník:2019
Nominál:25 NZD
Ryzost zlata:Au 999,9/1000
Hmotnost:62,24 g
Průměr:28 mm
Provedení:Proof
Náklad (ks):99
Datum emise:10/2019
Cena:vyprodáno / sold
Hodnocení:

Válečný rok 1944

Roku 1944 zahájili Spojenci největší ofenzivu, jakou kdy svět spatřil. Jejich cíl byl jednoduchý, ale ne snadný – pomoci Sovětskému svazu v boji a osvobodit Evropu od nacistické tyranie. Zároveň pokračovali v tažení na jihu a v Pacifiku. Ucelená sada čtyř zlatých půluncových mincí České mincovny z volného cyklu Válečný rok připomíná 75. výročí těchto klíčových událostí:

  • Bitva o Monte Cassino – Když Spojenci při postupu Itálií narazili na benediktinský klášter Monte Cassino, netušili, že o jeho rozvaliny svedou jednu z nejdelších a nejtvrdších bitev celé války.
  • Operace Overlord – Po dvou letech příprav se Spojenci vydali vstříc okupované Francii a díky nevídanému logistickému zázemí, technické převaze i obratné hře zpravodajských služeb pokořili Hitlerův Atlantický val.
  • Operace Market Garden – Monumentální vzdušný a pozemní vpád do Holandska, který měl uspíšit vítězství Spojenců, dodnes připomíná, že německá armáda nebyla v roce 1944 ani zdaleka poražena.
  • Bitva u Leyte – Rozhodující střetnutí amerického a japonského loďstva u tichomořského ostrova Leyte, kde byla zahájena invaze Spojenců na Filipíny, se stalo největší námořní bitvou v dějinách.

Čtveřice mincí, které jsou dílem zkušeného medailéra Mgr. Petra Horáka, předkládá dynamické válečné výjevy – polské vojáky postupující k doutnajícím ruinám starobylého italského kláštera, americké rangery vybíhající z vyloďovacího plavidla na pláž v Normandii, spojenecké výsadkáře vyskakující z letounu Dakota nad holandskou krajinou a americkou bitevní loď USS South Dakota ve filipínských vodách, kterou doprovází obrazovka radaru. Averzní strana je pak všem mincím společná – nese nezbytné náležitosti ostrova Niue (emitenta, který České mincovně poskytuje zahraniční licenci k ražbě vlastních mincí), tj. portrét a jméno panovnice Alžběty II., rok emise 2019 a nominální hodnotu 25 DOLLARS (NZD). Reliéf averzu doplňují ještě vlajky států, které se účastnily operací vyobrazených na jednotlivých mincích.

Každá z pouhých 99 sad zlatých mincí je uložena do tematické plechové etue opatřené číslovaným certifikátem pravosti. Ilustrace na víčku krabičky nese siluety amerických vojáků útočících na pláže v Normandii a certifikát je věnován spojeneckým výsadkářům, kteří sehráli klíčovou úlohu v operacích Overlord i Market Garden.

Zpět na předchozí stránku.

Provozovatel
  • Ing. Martin Wallek
    Osvoboditelů 5301, CZ-76001 Zlín
  • IČO: 46285164, DIČ: CZ7301274167
  • Tel.: +420-577 21 21 12
  • E-mail: info@e-mince.cz
Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail a budete informováni o novinkách.


© 2024 Ing. Martin Wallek . Internetový obchod EasyShop® 3.9 © IT STUDIO s.r.o.





Zobrazit panel o souborech cookie.