Česká verze German version English version

Vyhledávání:

rozšířené

Košík: 0 položek za 0 Kč
2019 - Sada oběžných mincí ČR (dřevo) - proof, číslo 75
Kliknutím zobrazíte detail obrázku.
NÁŠ TIP

2019 - Sada oběžných mincí ČR (dřevo) - proof, číslo 75

Výrobce:Česká mincovna
Katalog. číslo:K41907-081-75
Ročník:2019
Nominál:88 CZK
Ryzost stříbra:Ag 999/1000
Kov:CuNi
Provedení:Proof
Náklad (ks):1200
Balení:luxusní etue, certifikát
Sazba DPH:0% z nominálu + 21%
Datum emise:06/2019
Naše cena: 5 990 Kč vč. DPH
Dostupnost:na dotaz
Hodnocení:

Sada mincí ČR 2019 proof s číslovaným certifikátem v luxusní dřevěné etui
Nízké číslo certifikátu - č. 75!

Sada oběžných mincí v kvalitě proof obsahuje mince v nominálních hodnotách 1, 2, 5, 10, 20 a 50 Kč, v leštěném provedení, které jsou raženy v daném roce.

  • Sada oběživa je oblíbeným a prestižním sběratelským předmětem zejména pro své vysoce kvalitní zpracování.
  • Mince jsou zabaleny v luxusní dřevěné etuji, doplněny číslovaným certifikátem s vodoznakem, který je vyroben ve Státní tiskárně cenin.
  • Sady mincí v kvalitě proof jsou navíc doplněny pamětní stříbrnou medailí 
  • Limitovaný náklad 1200 ks.

Klasické oběžné mince s nominálními hodnotami 1, 2, 5, 10, 20 a 50 Kč, se kterými se denně setkáváte, jsou raženy v kvalitě „standard“. Celý jejich povrch je matný a odolný proti poškození, což zaručuje dlouhou životnost oběživa. Česká kovová platidla však nejsou jenom prostředkem směny – lidé oceňují jejich umělecké zpracování, a zařazují je proto do svých numismatických sbírek. Pro tyto případy připravuje Česká mincovna ve spolupráci s Českou národní bankou luxusní sadu oběžných mincí vyražených ve špičkové kvalitě „proof“.

Kvalita proof se vyznačuje zrcadlově lesklou plochou a matným reliéfem. Tohoto atraktivního kontrastního efektu je docíleno speciální úpravou povrchu nástrojů sloužících k ražbě. Na počátku procesu proofování je plocha celého razidla vyleštěna pomocí zvláštních pomůcek a diamantové pasty. Poté se razidlo překryje speciální lepicí páskou. Na částech reliéfu, které mají zůstat matné, proofařka či proofař pásku pečlivě oříznou a odstraní. Pracují pod mikroskopem a tento postup aplikují i na ty nejjemnější detaily. Na maskované razidlo se pak aplikuje písek různých hrubostí, který odhalené části reliéfu zmatní. Nakonec se odstraní i zbývající páska, která zachovala vybrané části reliéfu vyleštěné. Proofové variantě oběžných mincí je věnována mimořádná péče i při samotné ražbě. Nejedná se o automatickou strojovou ražbu – každá mince je ražena individuálně a zabalena do ochranné kapsle.

Vedle šestice oběžných mincí s vyraženým letopočtem 2019 je součástí sady ještě pamětní medaile z ryzího stříbra. Tato ražba, která je dílem akademického sochaře Michala Vitanovského, je věnována historickým zemím Koruny české – averzní strana nese heraldická zvířata Čech, Moravy a Slezska a pohled do malebné krajiny, reverz předkládá českou vlajku, Svatováclavskou korunu a současné i historické hranice státu.

Sada je uložena do elegantní dřevěné etue, jejíž součástí je ještě číslovaný certifikát pravosti vyrobený Státní tiskárnou cenin.

 

Zpět na předchozí stránku.

Provozovatel
  • Ing. Martin Wallek
    Osvoboditelů 5301, CZ-76001 Zlín
  • IČO: 46285164, DIČ: CZ7301274167
  • Tel.: +420-577 21 21 12
  • E-mail: info@e-mince.cz
Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail a budete informováni o novinkách.


© 2024 Ing. Martin Wallek . Internetový obchod EasyShop® 3.9 © IT STUDIO s.r.o.





Zobrazit panel o souborech cookie.