Česká verze German version English version

Vyhledávání:

rozšířené

Košík: 0 položek za 0 Kč
Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
-> Doporučte nás!

2019 - Niue 250 NZD Zlatá pětiuncová investiční mince Český lev - standard

Výrobce:Česká mincovna
Kód výrobce:75589-610
Katalog. číslo:75589-610
Ročník:2019
Nominál:250 NZD
Ryzost zlata:Au 999,9/1000
Hmotnost:155,5 g
Průměr:50 mm
Autor:Jaroslav Bejvl / Asamat Baltaev, DiS.
Provedení:Běžná kvalita (UNC)
Náklad (ks):185
Balení:luxusní etue, certifikát
Sazba DPH:0%
Datum emise:02/2019
Cena:podléhá fixaci
Hodnocení:

Český lev 2019

Významné světové banky a mincovny se pyšní svými vlastními investičními mincemi. Jak jejich označení napovídá, spíše než sběratele a numismatiky lákají především investory, kteří vědí, že promyšlené portfolio se neobejde bez zlata a dalších drahých kovů. Protože Česká republika své ryze investiční mince dosud nemá, přichází „Český lev“ – vlastní investiční mince České mincovny vydávaná v zahraniční licenci.

Světoví emitenti volí pro své investiční mince snadno rozpoznatelné národní motivy. Tématem rakouské mince „Wiener Philharmoniker“ je jeden z nejuznávanějších symfonických orchestrů klasické hudby na světě. Kanadský „Maple Leaf“ nese oficiální státní znak v podobě javorového listu. Jihoafrický „Krugerrand“ je zasvěcený nejen historickému prezidentovi Paulu Krugerovi, ale také státnímu symbolu v podobě antilopy skákavé. Rovněž řada dalších zemí na svých investičních mincích vyobrazuje národní zvířata. Americký „Eagle“ patří majestátnímu orlu bělohlavému, čínská „Panda“ černobílé pandě velké a australský „Kangaroo“ zástupci pro protinožce charakteristických klokanů. Ani investiční mince České mincovny nejsou výjimkou – patří českému lvu a vedle něj také svatováclavské orlici.

V roce 2019 dostal reliéf pětiuncové mince obměněný kabátek, ale hlavní myšlenka ražby zůstala zachována. Reverzní straně investiční ražby dominuje ležící dvouocasý lev v netradičně realistickém pojetí, který střeží Svatováclavskou korunu spolu s plamennou orlicí vyvedenou na štítu. Autorem původní kompozice se stal medailér Jaroslav Bejvl, který nás však ve věku 75 let navždy opustil, a tak své mistrovské dílo nestihl dokončit. V jeho práci proto pokračuje Asamat Baltaev, DiS. Averzní strana pak patří atributům ostrova Niue, který poskytuje zahraniční licenci k ražbě investičních mincí České mincovny – nese jméno a profil královny Alžběty II., letopočet emise 2019 a nominální hodnotu 250 DOLLARS (NZD). To vše je doplněno ještě lipovými ratolestmi.

Mince je vyražena z ryzího zlata o hmotnosti pětinásobku trojské unce – celosvětově uznávané měrné jednotky – a je osvobozena od DPH. Celkový emisní náklad čítá 200 kusů – 185 kusů je k dispozici samostatně a dalších 15 jako součást sady vysokohmotnostních mincí.

Zpět na předchozí stránku.

Provozovatel
  • Ing. Martin Wallek
    Osvoboditelů 5301, CZ-76001 Zlín
  • IČO: 46285164, DIČ: CZ7301274167
  • Tel.: +420-577 21 21 12
  • E-mail: info@e-mince.cz
Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail a budete informováni o novinkách.


© 2024 Ing. Martin Wallek . Internetový obchod EasyShop® 3.9 © IT STUDIO s.r.o.





Zobrazit panel o souborech cookie.