Česká verze German version English version

Vyhledávání:

rozšířené

Košík: 0 položek za 0 Kč
Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
-> Doporučte nás!

2018 - Niue 5 NZD Zlatá mince Doba Jiřího z Poděbrad - Král dvojího lidu - proof

Výrobce:Česká mincovna
Kód výrobce:75396-611
Katalog. číslo:NIZP2018KDL
Ročník:2018
Nominál:5 NZD
Ryzost zlata:Au 999,9/1000
Hmotnost:3,11 g
Průměr:16 mm
Provedení:Proof
Náklad (ks):400
Balení:kapsle, etue, certifikát
Datum emise:02/2018
Cena:vyprodáno / sold
Hodnocení:
Doba Jiřího z Poděbrad

V roce 2018 si připomínáme 560. výročí korunovace Jiřího z Poděbrad českým králem. V konkurenci svatého Václava či Karla IV. je tento panovník často opomíjen – je však třeba dodat, že neprávem. Byl totiž mužem doslova evropského významu a mnohé jeho skutky dalece předběhly svou dobu. Proto se staly námětem čtyřdílné minisérie zlatých mincí České mincovny, z nichž první představuje Jiříka coby krále dvojího lidu.

Jako „království dvojího lidu“ se označují Čechy a Morava po roce 1436, kdy kompaktáta lidem umožnila svobodně se rozhodnout, zda budou přijímat podobojí, či budou katolíky. Tato svoboda však vedla k četným svárům a vzájemné netoleranci – například pražským měšťanem se mohl stát pouze kališník, zatímco Brno bylo přísně katolické. Jiří z Poděbrad zručně lavíroval na pomezí obou těchto náboženství a v éře vlády Ladislava Pohrobka, kdy působil jako zemský správce, mezi nimi úspěšně udržoval rovnováhu. Husitsky orientovaný Jiří byl nábožensky tolerantní i v soukromém životě – obě jeho ženy pocházely z katolických rodin. Když mladý král Ladislav zemřel, zdálo se, že novým panovníkem se stane některý z příslušníků panovnických dynastií – Habsburk nebo Jagellonec –, ale český sněm zvolil 2. března 1458 Jiřího z Poděbrad. Volba byla velmi dramatická. Do té doby byli panovníci přijímáni na základě dědičnosti nebo příslušnosti k tradičním vládnoucím rodům, ale Jiří pocházel pouze z panského stavu domácí šlechty. Přesto byl zvolen jednomyslně. Kališníkům vyhovoval jeho status „husitského krále“, byť umírněného, a přízeň katolíků si získal pomocí obratné diplomacie. Zemi, kterou stále hyzdily jizvy husitských válek, pak Jiří zajistil léta míru a prosperity.

Autorem zlaté mince se stal přední medailér a znalec historických témat ak. soch. Michal Vitanovský. Reverzní straně vévodí Týnský chrám, kam se Jiří z Poděbrad po svém zvolení odebral k děkovné bohoslužbě, husitský kalich, katolický kříž a Svatováclavská koruna. Kompozici doplňuje ještě letopočet korunovace 1458 a opis JIŘÍ Z PODĚBRAD – KRÁL DVOJÍHO LIDU. Pamětní mince České mincovny vycházejí v licenci zahraničního emitenta, kterým je tichomořský ostrov Niue, a jejich averz proto nese jeho nezbytné atributy – jméno a profil královny Alžběty II., nominální hodnotu 5 DOLLARS (NZD) a rok emise 2018. Mezi atributy je zakomponován ještě dekorativní gotický ornament.

Zpět na předchozí stránku.

Provozovatel
  • Ing. Martin Wallek
    Osvoboditelů 5301, CZ-76001 Zlín
  • IČO: 46285164, DIČ: CZ7301274167
  • Tel.: +420-577 21 21 12
  • E-mail: info@e-mince.cz
Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail a budete informováni o novinkách.


© 2024 Ing. Martin Wallek . Internetový obchod EasyShop® 3.9 © IT STUDIO s.r.o.





Zobrazit panel o souborech cookie.