Česká verze German version English version

Vyhledávání:

rozšířené

Košík: 0 položek za 0 Kč
Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
-> Doporučte nás!

2017 - Niue 80 NZD Stříbrná kilogramová mince 300. výročí narození Marie Terezie - b.k.

Výrobce:Česká mincovna
Kód výrobce:75292-710
Katalog. číslo:NISB2017MT1KG
Ročník:2017
Nominál:80 NZD
Ryzost stříbra:Ag 999/1000
Hmotnost:1000 g
Průměr:90 mm
Autor:ak. mal. Vladimír Pavlica
Provedení:Běžná kvalita (UNC)
Náklad (ks):100
Balení:luxusní etue, certifikát
Datum emise:05/2017
Cena:vyprodáno / sold
Hodnocení:

Stříbrné kilogramové výroční mince

300 let – přesně tolik času uplynulo od narození Marie Terezie, ženy, která usedla nejen na český trůn, ale vládla celé střední Evropě. Své říši obětovala mnoho, a náleží jí proto pamětní mince České mincovny vyražená z celého jednoho kilogramu ryzího stříbra.

Na počátku 18. století vypadala situace habsburské říše bezútěšně. Její hlavou byl Karel VI., poslední žijící představitel starobylého rodu, který bez vidiny mužského potomka propadal zoufalství. Vytoužený následník trůnu přišel roku 1717. Co na tom, že se nakonec narodila dívka – její otec do ní vložil všechny své naděje na zachování rodu i budoucnosti monarchie. Cestu na trůn mladé panovnici sice vydláždil vydáním pragmatické sankce, ale nemohl ji připravit na to, co se stane, až na něj usedne. Rozpoutaly se mocenské boje – takzvané války o rakouské dědictví – a kdekdo si nárokoval její právoplatné postavení nebo alespoň část nedělitelného soustátí. Marie Terezie z tohoto konfliktu nevyšla jako vítěz, o to více ji však zocelil. Obklopila se moudrými rádci a začala svou zem přetvářet v duchu osvícenského absolutismu řadou bezprecedentních reforem. Když umírala, vládla své říši čtyřicet let. Svým synům předala moderní velmoc a zanechala po sobě odkaz, o kterém mohli její mužští současníci jenom snít.

Autorem kilogramové mince se stal akademický malíř Vladimír Pavlica. Pro reverzní stranu ražby zpracoval svým nezaměnitelným rukopisem originální portrét Marie Terezie. Doplnil ho ještě jedním, menším portrétem z profilu v podobě tereziánského tolaru a obklopil ho ozdobnými ornamenty. Opis na reverzu uvádí životní letopočty panovnice 1717 a 1780 a latinský nápis CCC. ANNIVERSARIUM NATIVITATIS MARIAE THERESIAE (čili 300. výročí narození Marie Terezie). Averzní strana mince je zpracována ve stejném dekorativním stylu. Patří atributům ostrova Niue, který České mincovně poskytuje licenci k ražbě vlastních pamětních mincí – jménu a portrétu panovnice Commonwealthu Alžběty II., roku emise 2017 a nominální hodnotě 80 – EIGHTY DOLLARS (NZD). Doplňkovým motivem averzu je ještě královský monogram Alžběty II.

Majestátní mince věnované památce majestátní panovnice vycházejí v nákladu pouhých 100 kusů. Každá je doplněna číslovaným ilustrovaným certifikátem pravosti.

Zpět na předchozí stránku.

Provozovatel
  • Ing. Martin Wallek
    Osvoboditelů 5301, CZ-76001 Zlín
  • IČO: 46285164, DIČ: CZ7301274167
  • Tel.: +420-577 21 21 12
  • E-mail: info@e-mince.cz
Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail a budete informováni o novinkách.


© 2024 Ing. Martin Wallek . Internetový obchod EasyShop® 3.9 © IT STUDIO s.r.o.





Zobrazit panel o souborech cookie.