Česká verze German version English version

Vyhledávání:

rozšířené

Košík: 0 položek za 0 Kč
Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
-> Doporučte nás!

2017 - Niue 5 NZD Zlatá mince Praha - Pražský hrad - proof

Výrobce:Česká mincovna
Kód výrobce:75265-611
Katalog. číslo:NIZP2017PPH
Ročník:2017
Nominál:5 NZD
Ryzost zlata:Au 999,9/1000
Hmotnost:0,5 g
Průměr:11 mm
Provedení:Proof
Náklad (ks):1000
Balení:blistr s motivem
Cena:vyprodáno / sold out
Hodnocení:

Česká republika se pyšní mnoha hrady, avšak jen jeden z nich je Hrad s velkým H. Tisícileté pražské sídlo českých králů je největším hradním komplexem na světě a nyní se mu dostává opačného rekordu – je totiž motivem nejmenší zlaté mince vyražené v České mincovně o hmotnosti jedné poloviny gramu.

Ražba s vyobrazením symbolu českého státu je uložena do speciálního balení v podobě repliky vzácné dobové pohlednice s nápisem Pozdrav z Prahy. Ta nabízí vícezáběrový pohled na pražské památky – panorama Pražského hradu, Museum království českého (dnes Národní muzeum), Velké náměstí (dnes Staroměstské náměstí) s Týnským chrámem a Pomník císaře Františka (neboli Krannerovu kašnu). Původní tiskovinu vydal nakladatel Carl Schwager z Drážďan pravděpodobně v roce 1897. Jednalo se o takzvanou litografickou pohlednici, tedy nejstarší typ pohlednice, jehož tvorba byla náročná uměleckým zpracováním i výrobou a jenž je sběratelsky nejvíce vyhledávaný. Tento konkrétní korespondenční lístek byl odeslán dne 9. 8. 1898 – na adresní straně se nachází vyobrazení dvoukrejcarové frankované známky císaře Františka Josefa I. spolu s jednoduchou adresou, která se skládá pouze z názvu kavárny a města, a dokládá tak vysokou spolehlivost tehdejší pošty.

Autorkou výtvarné podoby zlaté mince je talentovaná medailérka Irena Hradecká, DiS. Reverzní stranu věnovala hradnímu panoramatu a česko-anglickému opisu PRAHA – PRAGUE. Averz pak patří atributům ostrova Niue, který České mincovně poskytuje licenci k vydávání pamětních mincí: portrétu a jménu královny Alžběty II., roku emise 2017 a nominální hodnotě 5 DOLLARS (NZD).

Zlatá ražba v podobě mincovního dopisu představuje originální a dostupný sběratelský kousek i hodnotný dárek či regionální pozornost.

Zpět na předchozí stránku.

Provozovatel
  • Ing. Martin Wallek
    Osvoboditelů 5301, CZ-76001 Zlín
  • IČO: 46285164, DIČ: CZ7301274167
  • Tel.: +420-577 21 21 12
  • E-mail: info@e-mince.cz
Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail a budete informováni o novinkách.


© 2024 Ing. Martin Wallek . Internetový obchod EasyShop® 3.9 © IT STUDIO s.r.o.





Zobrazit panel o souborech cookie.