Česká verze German version English version

Vyhledávání:

rozšířené

Košík: 0 položek za 0 Kč
Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
-> Doporučte nás!

2017 - Niue 1 NZD Stříbrná mince Století létání - Zkáza vzducholodi Hindenburg - proof

Výrobce:Česká mincovna
Kód výrobce:75294-711
Katalog. číslo:75294-711
Ročník:2017
Nominál:1 NZD
Ryzost stříbra:Ag 999/1000
Hmotnost:31,1 g
Průměr:37 mm
Provedení:Proof
Náklad (ks):400
Balení:kapsle, etue, certifikát
Cena:vyprodáno / sold
Hodnocení:

Století létání

Druhá stříbrná mince ze čtyřdílné minisérie České mincovny Století létání patří tragické zkáze vzducholodi Hindenburg. Ta se odehrála před 80 lety a ukončila nebeskou vládu dopravních prostředků lehčích než vzduch.

Největší létající stroj všech dob (jen o málo menší než Titanic), triumf německého inženýrství, byl sestrojen proslulou společností Zeppelin a pojmenován po říšském prezidentovi. Zatímco za první světové války rozsévaly Zeppelinovy aerostaty zkázu, Hindenburg se roku 1936 stal symbolem luxusu a stylového cestování. Létat mohl rychlostí 135 km/h, unesl 112 tun užitečného zatížení a za cenu jedné transatlantické letenky byste si v té době mohli pořídit osobní automobil. Až 72 pasažérů, o jejichž bezpečí a pohodlí pečovalo 61 členů posádky, mělo k dispozici soukromé kajuty, horké sprchy, teplá jídla, klubovnu s pianem, … Dokonce i kuřárnu, což dokazuje schopnosti a sebevědomí německých konstruktérů – vzducholoď totiž byla plněna vysoce hořlavým vodíkem. K nehodám vzducholodí v té době docházelo poměrně často, ale žádná se netýkala Zeppelinů. Na těch se do osudného 6. května 1937 nezranil jediný pasažér. Při přistání v New Yorku však došlo na palubě Hindenburgu – pravděpodobně v důsledku nahromadění statické elektřiny – k explozi a vzducholoď pohltily plameny, které si vyžádaly životy 36 lidí. Děsivému představení přihlížely zástupy novinářů, jejichž sugestivní reportáže vyděsily veřejnost. Následná negativní publicita zlomila majestátním dopravním prostředkům vaz a letectví se vydalo výhradně cestou strojů těžších než vzduch.

Autor výtvarné podoby minisérie Asamat Baltaev, DiS., vyšel z legendární dobové fotografie a reverzní stranu mince věnoval okamžiku vzplanutí vzducholodi, který z blízkosti kotvicí věže sledují pracovníci letiště, reportéři a kameramani na střechách svých vozů. Averzní strana mince, která je společná celé minisérii, nese výjevy ze všech čtyř emisí – letouny Charlese Lindbergha a Amelie Earhartové, vzducholoď Hindenburg a družici Sputnik. Mezi nimi se nacházejí atributy ostrova Niue, emitenta, který České mincovně umožňuje ražbu vlastních mincí: profil a jméno panovnice Alžběty II., rok emise 2017 a nominální hodnota 1 DOLLAR (NZD).

Sbírku věnovanou milníkům dobývání oblohy si můžete uložit do plechové etue, kterou najdete v nabídce České mincovny. Je ozdobena tematickou ilustrací a doplněna fotografickou přílohou.

Zpět na předchozí stránku.

Provozovatel
  • Ing. Martin Wallek
    Osvoboditelů 5301, CZ-76001 Zlín
  • IČO: 46285164, DIČ: CZ7301274167
  • Tel.: +420-577 21 21 12
  • E-mail: info@e-mince.cz
Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail a budete informováni o novinkách.


© 2024 Ing. Martin Wallek . Internetový obchod EasyShop® 3.9 © IT STUDIO s.r.o.





Zobrazit panel o souborech cookie.