Česká verze German version English version

Vyhledávání:

rozšířené

Košík: 0 položek za 0 Kč
Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
-> Doporučte nás!

2016 - Niue 5 NZD Zlatá mince Karel IV. a zakládání institucí - Karlova univerzita - proof

Výrobce:Česká mincovna
Katalog. číslo:NIZP2016KIVKU
Ročník:2016
Nominál:5 NZD
Ryzost zlata:Au 999,9/1000
Hmotnost:3,11 g (1/10 oz)
Průměr:16 mm
Provedení:Proof
Náklad (ks):500
Balení:kapsle, etue, certifikát
Sazba DPH:0%
Datum emise:04/2016
Cena:vyprodáno / sold
Hodnocení:

Zlatá mince 5 NZD Karel IV. a zakládání institucí - Karlova univerzita proof

700 let Karla IV.

Karel IV. – jedenáctý český král, římský císař a král německý, lombardský, burgundský, markrabě moravský a hrabě lucemburský, jehož osvícenost pronikala do celé řady oborů. Coby nesmírně moudrý člověk si tak silně uvědomoval význam vzdělanosti národa napříč všemi společenskými vrstvami a dopřál proto Čechům první vysokou školu. Její motiv se objevuje na poslední ze čtyř ražeb sběratelské minisérie, kterou vydává při příležitosti 700. výročí narození velkého panovníka a největšího Čecha Česká mincovna.

Univerzita Karlova v Praze, latinsky Universitas Carolina Pragensis, je jednou z nejstarších evropských vysokých škol. O zřízení univerzity v Praze usiloval již v roce 1294 král Václav II., podařilo se to ale až o půl století později. Vznik umožnilvýnos papeže Klementa VI. a založena byla nadační listinou Karla IV. ze dne 7. dubna 1348.

Vzdělání poskytovala v tehdejší takzvané plné podobě na čtyřech fakultách: teologické, medicínské, právnické a svobodných umění. Ve své době šlo o jedinou instituci umožňující běžným měšťanům či studentům z venkova vystoupat po společenském žebříčku, což byl například případ Jana Husa, který se postupně stal učitelem, děkanem a nakonec i rektorem. Postavení Univerzity Karlovy v evropském měřítku se po staletí upevňovalo a její věhlas je patrný dodnes.

Averzu zlaté Smart mince dominuje budova Karolina, jež je nejstarším domem pražské univerzity a zároveň i jejím symbolem. V popředí jsou shromážděni mistři vysokého učení a nad celým výjevem se skví stylizované iniciály UK. Obvod mince patří nápisům KAREL IV. A ZAKLÁDÁNÍ INSTITUCÍ a KARLOVA UNIVERZITA. Reverz je, stejně jako lícová strana, prací akademického sochaře Michala Vitanovského a kromě nominálu 5 DOLLARS  a letopočtu 2016 nese nezbytné atributy emitenta. Neváhejte a zkompletujte u příležitosti významného jubilea Otce vlasti celou sběratelskou sérii! (zdroj: Česká Mincovna)

Zpět na předchozí stránku.

Provozovatel
  • Ing. Martin Wallek
    Osvoboditelů 5301, CZ-76001 Zlín
  • IČO: 46285164, DIČ: CZ7301274167
  • Tel.: +420-577 21 21 12
  • E-mail: info@e-mince.cz
Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail a budete informováni o novinkách.


© 2024 Ing. Martin Wallek . Internetový obchod EasyShop® 3.9 © IT STUDIO s.r.o.





Zobrazit panel o souborech cookie.