Česká verze German version English version

Vyhledávání:

rozšířené

Košík: 0 položek za 0 Kč
Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
-> Doporučte nás!

2015 - Niue 5 $ - Zlatá mince Dobytí Berlína Rudou armádou - proof

Výrobce:Česká mincovna
Katalog. číslo:NIZP2015ZMDB
Ročník:2015
Nominál:5 NZD
Ryzost zlata:Au 986/1000
Hmotnost:3,49 g
Průměr:20 mm
Provedení:Proof
Náklad (ks):200
Balení:kapsle, etue, certifikát
Sazba DPH:0%
Datum emise:04/2015
Cena:vyprodáno / sold
Hodnocení:

Zlatá mince Dobytí Berlína Rudou armádou - Red Army Captures Berlin - Proof

Konec druhé světové války

Letos si celý svět připomíná velké výročí – od konce 2. světové války uplynulo dlouhých 70 let. Konec však nepřišel naráz, proběhl formou dílčích událostí, které se svým významem nesmazatelně zapsaly do dějin. Čtyři z nich ve formě mimořádné série mincí z ryzího zlata s názvem Konec druhé světové války představuje v tomto jubilejním roce Česká mincovna. Po Osvobození Osvětimi a Bitvě o Iwo Jimu je pro vaše numismatické kolekce připravena další lahůdka – zlatá Smart mince 5 NZD Dobytí Berlína Rudou armádou.

V době, kdy se Stalinova vojska blížila k srdci Třetí říše, vrcholil jeden z nehrůznějších konfliktů historie. Po bleskovém postupu sovětských vojsk směrem k Německu čekala Berlín osudná řež 25. dubna. Během čtyř dnů krutých bojů byla dobyta většina města – 29. dubna Rudá armáda obsadila ministerstvo vnitra a den nato zaútočila na Říšský sněm. V té chvíli bylo rozhodnuto a Hitler musel přiznat svou porážku. Po poledni dne 30. dubna si společně s manželkou Evou vzal život. V tentýž den v deset hodin večer vztyčili dva z rudoarmějců na kupoli Reichstagu sovětskou vlajku. Na to reagoval Joseph Goebbels pokusem o zastavení palby. Marně. Stalin byl pevně rozhodnut přimět pokořenou mocnost k bezpodmínečné kapitulaci. Goebbels své snahy vzdal. S manželkou nejprve otrávili své děti a pak spáchali sebevraždu. Boje ukončil až 2. května generál Weidling. Ten nařídil berlínské posádce, aby se vzdala, a ukončil tak nejkrvavější kapitolu novodobých dějin. 7. května v Remeši podepsalo německé velení se západními spojenci kapitulační akt. Následujícího dne byl akt signován v Berlíně se zástupci Sovětského svazu a západních velmocí. 8. květen pak vešel do historie jako konec 2. světové války v Evropě.

Přestože bitva o Berlín přinesla nejlepší možný výsledek, její bilance je děsivá – půl milionu padlých vojáků na straně Rudé armády. Ztráty Němců byly však ještě vyšší – celý milion mužů a nespočet berlínských civilistů. Dobytí Berlína se stalo pro Stalina největším vojenským triumfem a pro obyvatele osvobozených zemí pak největším zadostiučinění za léta útrap. Česká mincovna tuto tematiku zpracovala do podoby poutavé Smart mince z ryzího zlata, kterou pro ražbu připravil znamenitý medailér Jakub Orava. Ikonický výjev na averzu spolu s nápisem DOBYTÍ BERLÍNA – KUPOLE REICHSTAGU 30. DUBNA 1945 je přehlídkou jeho mladého talentu, jež dodá vysokou uměleckou hodnotu vašim vytříbeným sbírkám. (zdroj: Česká Mincovna)

Související oddělení

Zpět na předchozí stránku.

Provozovatel
  • Ing. Martin Wallek
    Osvoboditelů 5301, CZ-76001 Zlín
  • IČO: 46285164, DIČ: CZ7301274167
  • Tel.: +420-577 21 21 12
  • E-mail: info@e-mince.cz
Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail a budete informováni o novinkách.


© 2024 Ing. Martin Wallek . Internetový obchod EasyShop® 3.9 © IT STUDIO s.r.o.





Zobrazit panel o souborech cookie.