Česká verze German version English version

Vyhledávání:

rozšířené

Košík: 0 položek za 0 Kč
Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
-> Doporučte nás!

2015 - Niue 5 $ - Zlatá mince Bitva o Iwo Jimu - proof

Výrobce:Česká mincovna
Katalog. číslo:NIZP2015ZMIJ
Ročník:2015
Nominál:5 NZD
Ryzost zlata:Au 986/1000
Hmotnost:3,49 g
Průměr:20 mm
Autor:Jakub Orava
Provedení:Proof
Náklad (ks):200
Balení:kapsle, etue, certifikát
Sazba DPH:0%
Datum emise:03/2015
Cena:sold out / vyprodáno
Hodnocení:

Zlatá mince Bitva o Iwo Jimu - Battle of Iwo Jima - Proof

Konec druhé světové války

Iwo Jima– malý a před válkou téměř bezvýznamný ostrov, na němž žila přibližně tisícovka obyvatel – se stala dějištěm jedné z nejkrvavějších bitev druhé světové války. Pětitýdenní vítězný boj americké armády a jejích spojenců proti odhodlanému japonskému vojsku přinesl oběma stranám desítky tisíc obětí.Krutá řež, která se rozpoutala 19. února 1945, je tématem nové emise ze série Konec druhé světové války, kterou pro numismatiky a znalce historie připravila Česká mincovna.

Spojené státy vstoupily do druhé světové války až po útoku japonského císařského námořnictva na námořní základnu v Pearl Harboru. Poté začaly napravovat škody napáchané Japonskem a dobyly zpět velkou část jihovýchodní Asie a řadu ostrovů v Pacifiku. Jedním z nich byla právě Iwo Jima, která toho času Japonsku sloužila coby strategická přistávací dráha. 70 000 amerických vojáků tehdy nasedlo do lodí a ve dvou vlnách zaútočili na ostrov. Nepřátelský velitel Kuribajaši měl k dispozici „jen“ 21 000 mužů a bylo mu jasné, že se boj rovná hromadné sebevraždě. I přesto prokázala jeho armáda nesmírnou odhodlanost a vynalézavost. Statečně se bránili a útočili z podzemních chodeb a bunkrů vybudovaných pod sopkou Suribači. Trvalo pět dnů, než se Američanům a spojencům podařilo sopku odříznout od zbytku ostrova.

Snímek válečného fotografa Joe Rosenthala zachycující šest vojáků, kteří vztyčují americkou vlajku na vrcholu Suribači, obletěl svět a stal se rovněž námětem reverzu nové zlaté mince. Ačkoli protivník v té době ještě nebyl poražen, dodala fotka americkým vojskům sílu a potřebnou vzpruhu pro další několikatýdenní boje. Bitva o Iwo Jimu skončila 26. března 1945 s obrovskými ztrátami na životech, avšak vítězně pro americkou a spojeneckou armádu.

Autorem zlaté Smart mince 5 NZD je sochař a medailér Jakub Orava, který stojí za předlohami všech emisí z výjimečné série České mincovny Konec druhé světové války. Averzu dominuje podobizna královny Alžběty II. spolu s náležitostmi mince a drobnými křížky v opisu, jež značí osobní zapojení panovnice do průběhu války. Emisní náklad Smart mince je stanoven na pouhých 200 kusů. Vzhledem k poutavému tématu a kvalitě zpracování lze očekávat velký zájem ze strany sběratelů. Proto neváhejte a rezervujte si svou minci včas!

Související oddělení

Zpět na předchozí stránku.

Provozovatel
  • Ing. Martin Wallek
    Osvoboditelů 5301, CZ-76001 Zlín
  • IČO: 46285164, DIČ: CZ7301274167
  • Tel.: +420-577 21 21 12
  • E-mail: info@e-mince.cz
Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail a budete informováni o novinkách.


© 2024 Ing. Martin Wallek . Internetový obchod EasyShop® 3.9 © IT STUDIO s.r.o.





Zobrazit panel o souborech cookie.