Česká verze German version English version

Vyhledávání:

rozšířené

Košík: 0 položek za 0 Kč
Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
-> Doporučte nás!

2014 - Niue 1 NZD Stříbrná mince Ohrožená příroda - Vlk obecný - proof

Výrobce:Česká mincovna
Kód výrobce:75046-718
Katalog. číslo:75046-718
Ročník:2014
Nominál:1 NZD
Ryzost stříbra:Ag 999/1000
Hmotnost:16 g
Průměr:34 mm
Provedení:Proof
Náklad (ks):1000
Balení:blistr s motivem
Cena:vyprodáno / sold
Hodnocení:

Ohrožená příroda
Červencová emise série Ohrožená příroda patří tvoru, jehož jméno vyvolává respekt v každém z nás. Vlk obecný, latinsky Canis lupus, je odjakživa spojován s velkou silou, lstivostí a často magickými vlastnostmi. Kvůli ilegálnímu lovu a také nekontrolovatelně se rozšiřující zástavbě však získal další neradostný atribut – kriticky ohrožený živočišný druh. Česká mincovna reflektuje majestátnost této šelmy stříbrnou Smart minci s nominálem 1 NZD.

Uměleckého návrhu mince se ujala akademická sochařka Majka Wichnerová. Reverz je poctou vlkovi v celé jeho kráse – detailní plastiku doplňuje kolorovaná silueta a nápisy VLK OBECNÝ a CANIS LUPUS. Averzní straně vévodí poutavý květinový motiv spolu s atributy emitenta Niue Island.

Vlk obecný je příbuzným psa domácího. Liší se dlouhým chlupatým ocasem, jeho srst může být od žlutavé po rezavě hnědou na zádech a od bílé po bílošedou na břiše – dle prostředí, v němž vlk žije. Matka je březí 64 dní a rodí 4-6 mláďat, která se poměrně rychle vyvíjejí, dospělosti ale dosahují až ve třech letech. Tohoto věku se jich však kvůli nemocem a lovcům dožívá velmi málo. Pokud má jedinec štěstí, dožívá se 12 až 15 let. Dříve byl díky své přizpůsobivosti nejrozšířenější šelmou v Evropě, nyní se s ním u nás můžeme setkat v malé míře, pravidelně pouze při hranicích se Slovenskem.

Série Ohrožená příroda České mincovny se pro své umělecké zpracování a cenovou dostupnost těší oblibě mnoha sběratelů. Její myšlenkové poselství z ní ale zároveň činí hodnotný pamětní dárek pro děti. Uložit si ji můžete po boku dalších ohrožených druhů do praktického sběratelského boxu, který rovněž najdete v nabídce České mincovny.

Zpět na předchozí stránku.

Provozovatel
  • Ing. Martin Wallek
    Osvoboditelů 5301, CZ-76001 Zlín
  • IČO: 46285164, DIČ: CZ7301274167
  • Tel.: +420-577 21 21 12
  • E-mail: info@e-mince.cz
Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail a budete informováni o novinkách.


© 2024 Ing. Martin Wallek . Internetový obchod EasyShop® 3.9 © IT STUDIO s.r.o.





Zobrazit panel o souborech cookie.