Česká verze German version English version

Vyhledávání:

rozšířené

Košík: 0 položek za 0 Kč
Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
-> Doporučte nás!

2014 - Niue 1 NZD Stříbrná mince Ohrožená příroda - Bledule letní - proof
Kliknutím zobrazíte detail obrázku.
NÁŠ TIP

2014 - Niue 1 NZD Stříbrná mince Ohrožená příroda - Bledule letní - proof

Výrobce:Česká mincovna
Kód výrobce:75045-718
Katalog. číslo:75045-718
Ročník:2014
Nominál:1 NZD
Ryzost stříbra:Ag 999/1000
Hmotnost:16 g
Průměr:34 mm
Provedení:Proof
Náklad (ks):1000
Balení:blistr s motivem
Cena:vyprodáno / sold
Hodnocení:

Ohrožená příroda
Drobná květinka, kterou si od dětství spojujeme s radostným příchodem teplých letních dnů, patří bohužel k dalšímu mizejícímu druhu naší planety. Ve sběratelské sérii Ohrožená příroda jsou v podobě stříbrných Smart mincí uchovány rostliny a zvířata figurující na Červených seznamech ohrožených druhů. Česká mincovna pravidelně představuje ty, s nimiž se stále ještě můžeme setkat také v České republice, a dubnová emise Smart mince z ryzího stříbra patří právě bleduli letní.

Na averzní straně Smart mince se nachází portrét královny Alžběty II., hodnota 1 Dollar, rok vydání 2014, země Niue Island a půvabný dekor květin. Na reverzní straně je mistrně vyobrazen kolorovaný motiv bledule letní, který je v horní části doplněn barevným šatonem.

Bledule letní, latinsky Leucojum aestivum, rozkvétá od dubna a má květy menší než její nejbližší příbuzná - bledule jarní. Ty jsou seskupeny v malém květenství, takzvaném okolíku, na velmi vysokém stonku, který nese zpravidla tři až sedm drobných kvítků. Naopak bledule jarní zřídkakdy vytváří více než jedno poupě.

Domovinou bledule letní je Evropa, její přirozený výskyt zasahuje až do jihozápadní Asie. Člověku se ji podařilo vypěstovat a místy rozšířit také v Severní Americe. U nás se běžně vyskytuje už jen na jižní Moravě. Jinde buď zmizela úplně, nebo zde byla výjimečně vysazena. Je to kriticky ohrožený druh české květeny – spadá do kategorie C1.

Bleduli, coby vzácný a chráněný druh naší flory, je zakázáno ničit a sbírat, ovšem pouze v její biologické podobě. Stříbrná Smart mince Bledule letní naopak ke sbírání přímo vybízí a smysluplně doplňuje ostatní Smart mince z ryzího stříbra ze série Ohrožená příroda. Uložit ji můžete do praktického sběratelského boxu. Výtvarná podoba mince je dílem zkušeného medailéra MgA. Martina Daška.

Zpět na předchozí stránku.

Provozovatel
  • Ing. Martin Wallek
    Osvoboditelů 5301, CZ-76001 Zlín
  • IČO: 46285164, DIČ: CZ7301274167
  • Tel.: +420-577 21 21 12
  • E-mail: info@e-mince.cz
Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail a budete informováni o novinkách.


© 2024 Ing. Martin Wallek . Internetový obchod EasyShop® 3.9 © IT STUDIO s.r.o.





Zobrazit panel o souborech cookie.