Česká verze German version English version

Vyhledávání:

rozšířené

Košík: 0 položek za 0 Kč

2018 - 500 Kč Přijetí Washingtonské deklarace - b.k.

Výrobce:Česká národní banka (ČNB)
Katalog. číslo:CZSB20184
Ročník:2018
Nominál:500 CZK
Ryzost stříbra:Ag 925/1000
Hmotnost:25 g
Průměr:40 mm
Autor:MgA. Jakub Orava
Provedení:Běžná kvalita (UNC)
Náklad (ks):5000
Balení:kapsle, certifikát
Sazba DPH:0% z nominálu + 21%
Datum emise:17.10.2018
Cena:vyprodáno / sold
Hodnocení:

100. výročí přijetí Washingtonské deklarace a vzniku samostatného Československého státu

Dnem 17. října 2018 vydává Česká národní banka pamětní stříbrnou pětisetkorunu ke 100. výročí Washingtonské deklarace. Pětisetkoruna je ražena ze slitiny obsahující 925 dílů stříbra a 75 dílů mědi a vydává se ve dvojím provedení, v běžném a špičkovém (proof), které se liší povrchovou úpravou a provedením hrany. U mincí špičkové kvality je pole mince vysoce leštěné a reliéf je matován, hrana je hladká s vlysem „ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA * Ag 0.925 * 25 g *“. Mince běžné kvality mají hranu vroubkovanou. Průměr mince je 40 mm, hmotnost 25 g a síla je 2,90 mm. Stejně jako u každé ražby mincí jsou i u těchto mincí povoleny odchylky v průměru 0,1 mm a v síle 0,15 mm. V hmotnosti je povolena odchylka nahoru 0,50 g a v obsahu stříbra odchylka nahoru 1 %.

Na lícní straně mince je na obrysu listiny Washingtonské deklarace vyobrazena heraldická figura českého lva nesoucího na hrudi srdeční štítek znázorňující znak Slovenska. Vlevo, dole a vpravo od obrysu listiny se nachází text „ZDAR, ZDAR, ZDAR NAŠÍ SAMOSTATNOSTI CZECHOSLOVAKS!“. Po obvodu pětisetkoruny je v opisu označení nominální hodnoty mince se zkratkou peněžní jednotky „500 Kč“ a text „ČESKÁ REPUBLIKA“, které jsou od sebe odděleny tečkou. Značka České mincovny, která je tvořena kompozicí písmen „Č“ a „M“, je umístěna při horním okraji mince. Na rubové straně pětisetkoruny je v popředí zobrazena silueta budovy washingtonského Kapitolu, pod kterou se nachází listina s volnou stylizací části textu Washingtonské deklarace a jménem „TOMÁŠ GARRIGUE MASARYK“. Vlevo od listiny je jméno „M.R.ŠTEFÁNIK“ a vpravo „E.BENEŠ“. Listina překrývá vlajku Československa, v jejím klínu je umístěno písmeno „V“. Po obvodu mince je v uzavřeném opisu text „WASHINGTONSKÁ DEKLARACE 1918-2018“. Při spodním okraji mince je umístěna iniciála autora mince MgA. Jakuba Oravy, které je tvořena písmenem „O“ v rámečku.

Ke každé minci se dodává katalogová karta smetanové barvy, na níž je popis mince a její plastické vyobrazení.

Česká národní banka vypsala v březnu 2017 ceny za předložení uměleckého návrhu pamětní mince, která bude vydána ke 100. výročí Washingtonské deklarace, s uzávěrkou dne 5. května 2017.

Vypsání ceny se účastnilo 13 výtvarníků, kteří předložili celkem 19 sádrových návrhů. Komise pro posuzování návrhů na české peníze vyhodnotila předložené návrhy dne 18. května 2017. Odbornými poradci byli doc. PhDr. Pavla Vošahlíková, DrSc., z Historického ústavu Akademie věd, Mgr. Tomáš Jakl a Mgr. Jan Biederman, Ph.D., z Vojenského historického ústavu.

V prvním kole komise vyřadila 7 návrhů, které se vyznačovaly výtvarnými nedostatky či věcnými chybami. Ve druhém kole bylo oceněno 6 návrhů, které byly z výtvarného hlediska přesvědčivější.

Do třetího kola postoupilo šest návrhů, které podle názoru komise výtvarně nejvýstižněji zachytily zadané téma. První cenu a doporučení k realizaci získal návrh akademického malíře Vladimíra Pavlici pro dokonalý soulad obou stran a především pro vynikající kombinaci všech symbolů vztahujících se k Washingtonské deklaraci a následnému vzniku samostatného Československého státu. Druhou cenu komise udělila návrhu MgA. Jakuba Oravy opět za vhodnou symboliku zdůrazňující akt deklarace a vzniku Československa. Třetí cenu obdržel návrh Asamata Baltaeva, DiS., pro kvalitní zpracování tématu.

Bankovní rada České národní banky na svém jednání dne 8. června 2017 nepotvrdila rozhodnutí komise a k realizaci vybrala návrh MgA. Jakuba Oravy.

Zpět na předchozí stránku.

Provozovatel
  • Ing. Martin Wallek
    Osvoboditelů 5301, CZ-76001 Zlín
  • IČO: 46285164, DIČ: CZ7301274167
  • Tel.: +420-577 21 21 12
  • E-mail: info@e-mince.cz
Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail a budete informováni o novinkách.


© 2024 Ing. Martin Wallek . Internetový obchod EasyShop® 3.9 © IT STUDIO s.r.o.





Zobrazit panel o souborech cookie.