Česká verze German version English version

Vyhledávání:

rozšířené

Košík: 0 položek za 0 Kč

2015 - 200 Kč Bedřich Hrozný rozluštil chetitštinu - proof

Výrobce:Česká národní banka (ČNB)
Katalog. číslo:CZSP20152
Ročník:2015
Nominál:200 Kč
Ryzost stříbra:Ag 925/1000
Hmotnost:13 g
Průměr:31 mm
Autor:ak. mal. Vladimír Pavlica
Provedení:Proof
Náklad (ks):10600
Balení:kapsle, etue, certifikát
Sazba DPH:0% z nominálu + 21%
Datum emise:3.6.2015
Naše cena: 590 Kč vč. DPH
Dostupnost:na dotaz
Hodnocení:

Dnem 3. června 2015 vydává Česká národní banka pamětní stříbrnou dvousetkorunu ke 100. výročí rozluštění chetitštiny Bedřichem Hrozným. Dvousetkoruna je ražena ze slitiny obsahující 925 dílů stříbra a 75 dílů mědi a vydává se ve dvojím provedení, v běžném a špičkovém (proof), které se liší povrchovou úpravou a provedením hrany. U mincí špičkové kvality je pole mince vysoce leštěné a reliéf je matován, hrana je hladká s vlysem „ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA * Ag 0.925 * 13 g *“. Mince běžné kvality mají hranu vroubkovanou. Průměr mince je 31 mm, hmotnost 13 g a síla je 2,25 mm. Stejně jako u každé ražby mincí jsou i u těchto mincí povoleny odchylky v průměru 0,1 mm a v síle 0,15 mm. V hmotnosti je povolena odchylka nahoru 0,26 g a v obsahu stříbra odchylka nahoru 1 %.

Na lícní straně mince jsou v levé polovině mincovního pole zobrazeny otisky čtyř pečetních válečků objevených Bedřichem Hrozným ve starověké Káneši. V pravé horní polovině mincovního pole je kompozice tří heraldických zvířat z velkého státního znaku ve štítech – nahoře je český lev a pod ním vedle sebe moravská orlice a slezská orlice. Pod vyobrazením heraldických zvířat je podpis Bedřicha Hrozného, který je umístěný i přes druhý pečetní váleček odspodu. Pod vyobrazením heraldických zvířat je název státu „ČESKÁ REPUBLIKA“ a označení nominální hodnoty mince se zkratkou peněžní jednotky „200 Kč“. Značka České mincovny tvořená kompozicí písmen „Č“ a „M“ je při spodním okraji dvousetkoruny. Motivem rubové strany mince je portrét Bedřicha Hrozného na pozadí klínopisného textu obsahujícího větu, která poskytla Bedřichu Hroznému první impuls k rozluštění chetitského jazyka. Při pravém spodním okraji portrétu je ve dvou řádcích text „VA-A-TAR...VODA…“. Pod portrétem je ve třech řádcích text „BEDŘICH HROZNÝ“ a „ROZLUŠTĚNÍ CHETITŠTINY“. Slovo „ROZLUŠTĚNÍ“ je na začátku a na konci ohraničeno tečkou. Nalevo od slova „ROZLUŠTĚNÍ“ je letopočet „1915“, napravo od něj je letopočet „2015“. Při spodním okraji dvousetkoruny jsou iniciály autora dvousetkoruny akademického malíře Vladimíra Pavlici, které jsou tvořeny spojenými písmeny „VP“.

Ke každé minci se dodává katalogová karta tyrkysové barvy, na níž je popis mince a její plastické vyobrazení. (text: ČNB, ražba a foto: Česká Mincovna)

Česká národní banka vyhlásila v listopadu 2013 soutěž na pamětní stříbrnou minci ke 100. výročí rozluštění chetitštiny Bedřichem Hrozným. Soutěže se zúčastnilo 20 výtvarníků, kteří předložili celkem 40 sádrových modelů. Vyhodnocení soutěže uskutečnila dne 28. ledna 2014 Komise pro posuzování návrhů na české peníze. Jako odborný poradce se vyhodnocení soutěže zúčastnil Ondřej Rašín, ředitel Muzea Bedřicha Hrozného v Lysé nad Labem.

V prvním kole komise vyřadila 24 sádrových modelů, především pro nepříliš zdařilé portréty Bedřicha Hrozného, méně výstižné kompozice návrhů, případně pro výtvarné nedostatky v provedení návrhů. Ve druhém kole bylo oceněno 13 návrhů.

Do třetího kola postoupily tři návrhy, jejichž autoři nejlépe vystihli podobu Bedřicha Hrozného a vytvořili nejvýstižnější a výtvarně nejzajímavěji zpracované kompozice návrhů. První cenu a doporučení k realizaci udělila komise návrhu akademického malíře Vladimíra Pavlici pro nápadité grafické řešení obou stran návrhu, originální stylizaci portrétu a dobré řešení heraldické strany. Druhou cenu získal návrh MgA. Martina Daška za klasické a velmi vkusné řešení mince se zobrazením chetitských rozvalin a dokonalý soulad obou stran mince. Třetí cenu obdržel návrh akademického sochaře Zbyňka Fojtů za neobvyklé řešení portrétní strany, výjimečně dobře vyjádřený charakter chetitského písma a celkově osobité řešení mince.

Bankovní rada České národní banky na svém jednání potvrdila rozhodnutí komise a schválila realizaci podle návrhu akademického malíře Vladimíra Pavlici. Emise mince je naplánována na 3. června 2015.

Zpět na předchozí stránku.

Provozovatel
  • Ing. Martin Wallek
    Osvoboditelů 5301, CZ-76001 Zlín
  • IČO: 46285164, DIČ: CZ7301274167
  • Tel.: +420-577 21 21 12
  • E-mail: info@e-mince.cz
Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail a budete informováni o novinkách.


© 2024 Ing. Martin Wallek . Internetový obchod EasyShop® 3.9 © IT STUDIO s.r.o.





Zobrazit panel o souborech cookie.