Česká verze German version English version

Vyhledávání:

rozšířené

Košík: 0 položek za 0 Kč
Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
-> Doporučte nás!

2017 - Niue 2 NZD Sada dvou stříbrných mincí Relikviář svatého Maura - proof

Výrobce:Česká mincovna
Kód výrobce:75312-717
Katalog. číslo:75312-717
Ročník:2017
Nominál:2 x 1 NZD
Ryzost stříbra:Ag 999/1000
Hmotnost:20 g
Průměr:30 mm
Provedení:Proof
Náklad (ks):500
Balení:kapsle, etue, certifikát
Datum emise:11/2017
Cena:vyprodáno / sold
Hodnocení:

Relikviář svatého Maura je spolu s korunovačními klenoty nejcennější památkou České republiky. Jeho jedinečné kouzlo zachycuje sada dvou stříbrných mincí České mincovny.

Takzvaný domečkový relikviář je schránkou ukrývající ostatky sv. Maura a sv. Jana Křtitele, ale také sv. Apolináře a sv. Timoteje a je důkazem mimořádného umu románských zlatníků. Propracované dílo muselo vzniknout v některé z předních uměleckých dílen středověku, dodnes se ji však nepodařilo určit. Relikviář se totiž od dalších soudobých výtvorů odlišuje natolik, že ho není s čím porovnat. Schránka s jádrem z ořechového dřeva má obdélníkový půdorys o rozměrech 140 na 42 cm a je 65 cm vysoká. Přepychová dekorace relikviáře je přehlídkou reliéfů, které na dobu vzniku vynikají nápaditou kompozicí, a sošek světců, jejichž provedení je nebývale živé a expresivní. Výzdobu dotvářejí drahé kameny, filigrány, antické gemy a emaily se starozákonními výjevy. Starobylá památka byla několikrát restaurována – naposledy poté, co byla vyzdvižena ze země pod podlahou zámku v Bečově nad Teplou, kde ležela zapomenuta po několik desetiletí a chátrala. Rozsah opravných prací byl nevídaný. Bylo nutné oživit zapomenuté středověké zlatnické technologie i vyvinout zcela nové restaurátorské postupy. Výsledek dnes obdivují lidé z celého světa.

Jedním z obdivovatelů relikviáře svatého Maura je akademický malíř Vladimír Pavlica, který jeho plastickou výzdobu převedl do podoby pamětních mincí. Při tvorbě reverzních stran mincí vyšel z průčelních stěn schránky, kterým vévodí sošky svatého Maura a Ježíše Krista. Obě postavy jsou vyvedeny v medailérově charakteristickém stylu a navíc jsou, v duchu původních sošek vyrobených z pozlaceného stříbra, zkrášleny selektivním pozlacením. Averzní strany mincí jsou pak věnovány nominální hodnotě 1 DOLLAR (NZD), portrétu a jménu panovnice Alžběty II. a roku emise 2017 – tj. atributům ostrova Niue, emitenta, který České mincovně poskytuje licenci k ražbě vlastních mincí. Skladbu averzů doplňují ještě dva andělé.

Součástí každé dvojice pozlacených stříbrných mincí je certifikát pravosti s ilustracemi Vladimíra Pavlici.

Zpět na předchozí stránku.

Provozovatel
  • Ing. Martin Wallek
    Osvoboditelů 5301, CZ-76001 Zlín
  • IČO: 46285164, DIČ: CZ7301274167
  • Tel.: +420-577 21 21 12
  • E-mail: info@e-mince.cz
Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail a budete informováni o novinkách.


© 2024 Ing. Martin Wallek . Internetový obchod EasyShop® 3.9 © IT STUDIO s.r.o.





Zobrazit panel o souborech cookie.