Česká verze German version English version

Vyhledávání:

rozšířené

Košík: 0 položek za 0 Kč
Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
-> Doporučte nás!

2017 - Niue 1 NZD Sada čtyř stříbrných mincí Šlechtický rod Pánů z Rožmitálu - proof

Výrobce:Česká mincovna
Kód výrobce:75298-711
Katalog. číslo:75298-711
Ročník:2017
Nominál:1 NZD
Ryzost stříbra:Ag 999/1000
Hmotnost:64 g
Průměr:34 mm
Provedení:Proof
Náklad (ks):150
Balení:kapsle, etue, certifikát
Naše cena: 4 450 Kč vč. DPH
Dostupnost:na dotaz
Hodnocení:

Šlechtické rody

Volný cyklus České mincovny, který představuje velké šlechtické rody naší historie, se v roce 2017 uzavírá. Jako poslední se na čtyřech stříbrných mincích objevují představitelé pánů z Rožmitálu.

Po boku tří významných mužů – Jana, Lva a Zdeňka Lva – sada připomíná i jednu urozenou ženu – Johanku. Vybral je a pro ražbu zpracoval ak. soch. Michal Vitanovský, odborník na slovo vzatý, milovník historie a heraldiky.

JAN Z ROŽMITÁLU (zemřel 1430) se do dějin zapsal jako zakladatel Blatné, sídla, které bylo pro rod nejdůležitější hned po samotném Rožmitálu. Kultivoval zdejší bažiny a rozvinul velkorysou stavební činnost, jejímž výsledkem se stal nejen gotický hrad, ale také první zdejší škola.

LEV Z ROŽMITÁLU (1425–1482) byl charakteristickým pozdně středověkým rytířem – reverzní strana mince ho vyobrazuje v přilbici se zdviženým hledím. Aktivně se účastnil turnajů, kde leckdy bojoval i bez brnění, byl majetný a společensky i diplomaticky obratný. Stal se proto vůdcem výpravy Jiřího z Poděbrad – krále a manžela své sestry – do západní Evropy, kde jako vůbec první Čech získal Řád zlatého rouna, který na minci zdobí jeho krk.

JOHANKA Z ROŽMITÁLU (zemřela 1475) se stala druhou ženou krále Jiřího z Poděbrad – na reverzu mince má proto na hlavě královskou korunku. Nebyla jen krásná a energická – v těžkých časech se stala spolehlivou oporou svému manželovi i celému království. Neváhala například osobně svolat zemskou hotovost a vytáhnout v jejím čele proti nepříteli ohrožujícímu zemi.

ZDENĚK LEV Z ROŽMITÁLU (zemřel 1535) byl na jedné straně vznešený a velkorysý, na druhé lstivý a nemilosrdný. Kombinace těchto vlastností mu umožnila vystoupat na nejvyšší mocenské příčky společnosti – za vlády slabých jagellonských králů představoval skutečnou moc v zemi právě on. Reverz mince ho předkládá v elegantním renesančním klobouku.

Averzní strana je společná všem čtyřem mincím. Nese portrét a jméno královny Alžběty II., rok emise 2017 a nominální hodnotu 1 DOLLAR (NZD), tj. atributy ostrova Niue, který České mincovně umožňuje razit vlastní mince. Tyto nezbytné náležitosti doplňuje dekor v podobě rozety.

Sada mincí je uložena do dřevěné etue – její náklad je oproti předchozím emisím cyklu snížený a čítá pouhých 150 kusů!

Zpět na předchozí stránku.

Provozovatel
  • Ing. Martin Wallek
    Osvoboditelů 5301, CZ-76001 Zlín
  • IČO: 46285164, DIČ: CZ7301274167
  • Tel.: +420-577 21 21 12
  • E-mail: info@e-mince.cz
Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail a budete informováni o novinkách.


© 2024 Ing. Martin Wallek . Internetový obchod EasyShop® 3.9 © IT STUDIO s.r.o.





Zobrazit panel o souborech cookie.