Česká verze German version English version

Vyhledávání:

rozšířené

Košík: 0 položek za 0 Kč

2018 - 200 Kč Vydání Klaudyánovy mapy - první mapy Čech - b.k.

Výrobce:Česká národní banka (ČNB)
Katalog. číslo:CZSB20181
Ročník:2018
Nominál:200 CZK
Ryzost stříbra:Ag 925/1000
Hmotnost:13 g
Průměr:31 mm
Provedení:Běžná kvalita (UNC)
Náklad (ks):5800
Balení:kapsle, certifikát
Sazba DPH:0% z nominálu + 21%
Datum emise:28.2.2018
Naše cena: 590 Kč vč. DPH
Dostupnost:na dotaz
Hodnocení:

Dnem 28. února 2018 vydává Česká národní banka pamětní stříbrnou dvousetkorunu k 500. výročí vydání Klaudyánovy mapy. Dvousetkoruna je ražena ze slitiny obsahující 925 dílů stříbra a 75 dílů mědi a vydává se ve dvojím provedení, v běžném a špičkovém (proof), které se liší povrchovou úpravou a provedením hrany. U mincí špičkové kvality je pole mince vysoce leštěné a reliéf je matován, hrana je hladká s vlysem „ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA * Ag 0.925 * 13 g *“. Mince běžné kvality mají hranu vroubkovanou. Průměr mince je 31 mm, hmotnost 13 g a síla je 2,2 mm. Stejně jako u každé ražby mincí jsou i u těchto mincí povoleny odchylky v průměru 0,1 mm a v síle 0,15 mm. V hmotnosti je povolena odchylka nahoru 0,26 g a v obsahu stříbra odchylka nahoru 1 %.

Na lícní straně dvousetkoruny je zobrazen motiv z Klaudyánovy mapy, kterým je alegorický vůz s cestujícími tažený dvěma spřeženími na opačné strany. V dolní části mincovního pole jsou umístěny znaky Uherského království a Českého království, v jejichž zákrytu jsou vlevo znaky Rožmberků a Slavatů a vpravo znaky Šternberků a Švihovských z Rýzmberka. Při horním okraji mince v neuzavřeném opisu je název státu „ČESKÁ REPUBLIKA“. Označení nominální hodnoty mince se zkratkou peněžní jednotky „200 Kč“ se nachází při spodním okraji mince. Značka České mincovny tvořená písmeny „Č“ a „M“ je umístěna při levém okraji dvousetkoruny. Na rubové straně dvousetkoruny je vyobrazena mapová část Klaudyánovy mapy. Při horním okraji mince v neuzavřeném opisu je text „KLAUDYÁNOVA MAPA“. Pod tímto textem jsou ve dvou řádcích letopočty „1518“ a „2018“. Iniciály autora mince, akademického sochaře Zbyňka Fojtů, které jsou tvořeny kompozicí písmen „F“ a „Z“, jsou umístěny při levém okraji dvousetkoruny.

Ke každé minci se dodává katalogová karta světle zelené barvy, na níž je popis mince a její plastické vyobrazení.

Česká národní banka vypsala v prosinci 2016 ceny za předložení uměleckého návrhu pamětní mince, která bude emitována k 500. výročí vydání Klaudyánovy mapy, s uzávěrkou dne 10. února 2017.

Vypsání ceny se zúčastnilo 13 výtvarníků, kteří předložili celkem 19 sádrových modelů. Komise pro posuzování návrhů na české peníze vyhodnotila předložené návrhy dne 21. února 2017. Odbornou poradkyní byla Mgr. Daniela Brokešová ze Státního oblastního archivu v Litoměřicích, kde se nachází nejlépe dochovaný výtisk Klaudyánovy mapy.

V prvním kole bylo vyřazeno 7 návrhů, které se vyznačovaly výtvarnými či technickými nedostatky a věcnými chybami ve ztvárnění tématu. Ve druhém kole bylo oceněno 8 návrhů základní odměnou. Jeden návrh získal ve druhém kole zvýšenou odměnu za velmi kvalitní provedení.

Do třetího kola postoupily tři návrhy, které komise označila za tematicky i výtvarně nejzdařilejší. První cenu a doporučení k realizaci získal návrh akademického sochaře Zbyňka Fojtů za vynikající ztvárnění detailů z mapy na lícní straně a za výstižné ztvárnění části mapy na rubu. Druhou cenu komise udělila dalšímu návrhu akademického sochaře Zbyňka Fojtů za věrné ztvárnění celé mapy a její nápaditou návaznost na lícní a rubové straně. Třetí cenu obdržel návrh MgA. Jakuba Oravy za ztvárnění tiskařského lisu na lícní straně a celé mapy na straně rubové.

Bankovní rada České národní banky na svém jednání dne 9. března 2017 potvrdila rozhodnutí komise a schválila realizaci mince podle návrhu akademického sochaře Zbyňka Fojtů oceněného první cenou.

Zpět na předchozí stránku.

Provozovatel
  • Ing. Martin Wallek
    Osvoboditelů 5301, CZ-76001 Zlín
  • IČO: 46285164, DIČ: CZ7301274167
  • Tel.: +420-577 21 21 12
  • E-mail: info@e-mince.cz
Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail a budete informováni o novinkách.


© 2024 Ing. Martin Wallek . Internetový obchod EasyShop® 3.9 © IT STUDIO s.r.o.





Zobrazit panel o souborech cookie.