Česká verze German version English version

Vyhledávání:

rozšířené

Košík: 0 položek za 0 Kč
Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
-> Doporučte nás!

2013 - Sada 10000 Korun a 2 Euro: Konstantin a Metoděj - proof

Katalog. číslo:CZZP20133SET
Ročník:2013
Nominál:10000 Kč + 2 Eur
Ryzost zlata:Au 999,9/1000
Kov:viz popis
Hmotnost:31,107 g (1 oz)
Provedení:Proof
Náklad (ks):9000/10300
Balení:kapsle, etue, certifikát
Cena:prodáno / sold
Hodnocení:

Dnem 3. července 2013 vydává Česká národní banka zlatou minci k 1150. výročí příchodu věrozvěstů Konstantina (Cyrila) a Metoděje na Velkou Moravu

Mince je ražena ze zlata o ryzosti 999.9, pole mince je vysoce leštěné a reliéf je matován, hrana je hladká. Průměr mince je 34 mm, hmotnost 31,107 g a síla je 2,5 mm.

Na lícní straně mince je vyobrazení knížete Rastislava vycházející z byzantské ikony, které je umístěno v rámu, v němž jsou vypsána jednotlivá písmena hlaholice. Nad portrétem knížete je kompozice heraldických zvířat z velkého státního znaku umístěných ve štítech –uprostřed je český lev, vpravo od něj slezská orlice a vlevo od něj je moravská orlice. Při levém, spodním a pravém okraji mince je název státu „ČESKÁ REPUBLIKA“ a označení nominální hodnoty mince se zkratkou peněžní jednotky „10 000 Kč“. Značka České mincovny, která je tvořena kompozicí písmen „Č“ a „M“, je nad písmenem „B“ ze slova „REPUBLIKA“. Na rubové straně mince je vyobrazení Konstantina a Metoděje ztvárněné ve stylu byzantské ikony, které je umístěno v rámu, v němž jsou vypsána jednotlivá písmena hlaholice. Vpravo a vlevo od vyobrazení věrozvěstů jsou letopočty vztahující se k výročí „863“ a „2013“ ohraničené čarami. Po obvodu mince je opis „PŘÍCHOD VĚROZVĚSTŮ KONSTANTINA A METODĚJE“. Autorem mince je akademický malíř Vladimír Pavlica. Jeho iniciály, které jsou tvořeny písmeny „VP“ v rámečku, jsou nad druhým písmenem „A“ ve slově „KONSTANTINA“. Ke každé minci se dodává katalogová karta červené barvy na níž je popis mince a její plastické vyobrazení. (zdroj: ČNB, ražba a foto: Česká mincovna).

Slovenská národní banka vydala 2-Eurovou pamětní minci k 1150. výročie príchodu misie Konštantína a Metoda na Veľkú Moravu.

Mince vyšla také ve velmi omezeném nákladu - 10.300 kusů - ve špičkové kvalitě ražby proof. Mince je dodávána v kapsli vsazené v certifikátu z ručně vyrobeného papíru s podpisem guvernéra NBS a je vložena do obálky rovněž z ručně vyráběného papíru (tuto minci neprodáváme samostatně, pouze v setu s českou 10000 Kč mincí).

Na národnej strane pamätnej euromince sú vyobrazení solúnski bratia Konštantín a Metod so symbolickým dvojkrížom vychádzajúcim z trojvršia, ktorý je súčasne biskupskou berlou, čo vyjadruje spojenie symbolu štátnosti a symbolu kresťanstva a akcentuje význam misie oboch bratov, ktorá prispela k zabezpečeniu plnej suverenity a legitimity Veľkej Moravy – najstaršieho slovanského štátu v strednej Európe. Konštantín drží v rukách knihu, ktorá predstavuje vzdelanosť a vieru, Metod je vyobrazený s kostolom ako symbolom viery a cirkvi. V spodnej časti pamätnej euromince je v opise vnútorného kruhu zľava doprava názov štátu „SLOVENSKO“ a za ním sú letopočty „863“ a „2013“ oddelené od seba grafickými značkami. V hornej časti pamätnej euromince sú v opise vnútorného kruhu zľava doprava nápisy „KONŠTANTÍN“ a „METOD“. Štylizované iniciálky autora výtvarného návrhu národnej strany pamätnej euromince Mgr. art. Miroslava Hrica, ArtD. „mh“ sú v ľavej časti pamätnej euromince a značka Mincovne Kremnica, štátny podnik, ktorú tvorí skratka „MK“ umiestnená medzi dvoma razidlami, je v jej pravej časti. Pri okraji pamätnej euromince je dvanásť do kruhu umiestnených hviezd Európskej únie.

Zpět na předchozí stránku.

Provozovatel
  • Ing. Martin Wallek
    Osvoboditelů 5301, CZ-76001 Zlín
  • IČO: 46285164, DIČ: CZ7301274167
  • Tel.: +420-577 21 21 12
  • E-mail: info@e-mince.cz
Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail a budete informováni o novinkách.


© 2024 Ing. Martin Wallek . Internetový obchod EasyShop® 3.9 © IT STUDIO s.r.o.





Zobrazit panel o souborech cookie.