Česká verze German version English version

Vyhledávání:

rozšířené

Košík: 0 položek za 0 Kč
Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
-> Doporučte nás!

2010 - 2500 Kč Národní kulturní památka důl Michal Ostrava - b.k.
Kliknutím zobrazíte detail obrázku.

2010 - 2500 Kč Národní kulturní památka důl Michal Ostrava - b.k.

Výrobce:Česká národní banka (ČNB)
Katalog. číslo:CZZB20102
Ročník:2010
Nominál:2500 Kč
Ryzost zlata:Au 999,9/1000
Hmotnost:7,78 g (1/4 oz)
Průměr:22 mm
Provedení:Běžná kvalita (UNC)
Náklad (ks):3800
Balení:kapsle, etue, certifikát
Sazba DPH:0%
Datum emise:6.10.2010
Cena:vyprodáno / sold
Hodnocení:

Česká národní banka vydává dne 6. října 2010 do oběhu poslední zlatou 2500 Kč minci z cyklu Kulturní památky technického dědictví. Tématem mince je důl Michal v Ostravě, který byl prvním elektrifikovaným dolem na našem území. Mince se vydává ve dvojím provedení ražby, lišícím se povrchovou úpravou a hranou. Klasické běžné provedení má stejný lesk mincovního pole i reliéfu a vroubkovanou hranu. Mince ve zvláštním špičkovém provedení (tzv. proof) má mincovní pole leštěné do vysokého lesku a reliéf je matován. Hrana mince ve zvláštním provedení je hladká. Mince v běžném i špičkovém provedení jsou raženy ze zlata o ryzosti 999.9. Hmotnost mincí je 7,78 g, průměr je 22 mm a síla 1,6 mm. Stejně jako u každé ražby mincí jsou povoleny odchylky v průměru 0,1 mm a v síle 0,15 mm. V hmotnosti je povolena odchylka nahoru 0,062 g a v obsahu zlata odchylka nahoru 0,01 %.

Na lícní straně mince je na půlkruhové výseči ztvárněn elektromotorem poháněný těžní stroj jako příklad vnitřního vybavení dolu. Na pravém okraji výseče je značka České mincovny a ve spodní části výseče je označení nominální hodnoty mince se zkratkou peněžní jednotky „2500 Kč“. Nad těžním strojem je název státu „ČESKÁ REPUBLIKA“ a kompozice heraldických zvířat z velkého státního znaku. Uprostřed je český lev, vpravo je slezská orlice a vlevo je moravská orlice. Po obvodu mince je v neuzavřeném opisu název cyklu „KULTURNÍ PAMÁTKY TECHNICKÉHO DĚDICTVÍ“. Na rubové straně mince se nachází vyobrazení těžní věže dolu Michal. Pod ztvárněním těžní věže je ročník ražby „2010“. Při levém a pravém okraji mince je neuzavřený opis „DŮL MICHAL V OSTRAVĚ“. Iniciály autora výtvarného návrhu mince, akademického sochaře Zbyňka Fojtů, jsou umístěny při pravém okraji mince pod opisem.

Ke každé minci se zdarma přikládá tzv. katalogová karta pohlednicového formátu, zhotovená na polokartónu červené barvy. Mince je vyobrazena zlatě s plastickým reliéfem, technikou tzv. suché pečeti. Text je dvojjazyčný v češtině a angličtině. Karta pro obě provedení mince je společná.


Důl Michal v Ostravě je první plně elektrifikovaný důl na našem území. Je také výjimečný tím, že od poslední rekonstrukce v roce 1915 docházelo na dole pouze k omezeným stavebním úpravám a díky tomu je jeho současná podoba blízká té před 95 lety. Záměrně, díky památkové péči, zůstal celý areál ve své původní podobě tak, jako by lidé, kteří zde pracovali, právě včera odešli a zanechali vše na svém místě včetně špinavých stěn, ohmataného zábradlí, ošlapaných schodů a oprýskaných nátěrů. Za národní kulturní památku byl areál dolu Michal prohlášen v roce 1995.

Při výběru památek pro desetidílný cyklus byl kladen důraz na jejich tematickou různorodost a na zastoupení různých regionů. Zlaté mince postupně vydávané v letech 2006–2010 zobrazovaly papírnu ve Velkých Losinách, observatoř pražského Klementina, Ševčinský důl v Příbrami – Březových Horách, vodní mlýn ve Slupi, řetězový most ve Stádlci, plzeňský pivovar a zdymadlo na Labi pod Střekovem, větrný mlýn v Ruprechtově, vodní hamr v Dobřívě a jako poslední v řadě přibyla mince věnovaná dolu Michal v Ostravě.

Téma technických památek neopustí Česká národní banka ani v následujících pěti letech. Od jara příštího roku zahájí nový cyklus zlatých mincí věnovaný mostům České republiky. První mince bude znázorňovat nejstarší dochovaný most na našem území, který se nachází v Písku (zdroj: ČNB)

Zpět na předchozí stránku.

Provozovatel
  • Ing. Martin Wallek
    Osvoboditelů 5301, CZ-76001 Zlín
  • IČO: 46285164, DIČ: CZ7301274167
  • Tel.: +420-577 21 21 12
  • E-mail: info@e-mince.cz
Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail a budete informováni o novinkách.


© 2024 Ing. Martin Wallek . Internetový obchod EasyShop® 3.9 © IT STUDIO s.r.o.





Zobrazit panel o souborech cookie.